14.04.10 г.

on

Кокосовият орех е основна съставка в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кухня. От него се получават 3 основни суровини - кокосови стърготини, кокосова вода и кокосово мляко. И трите се използват при приготвянето на супи, сосове, ястия и десерти, но кокосовото мляко е с най-голямо приложение.

Какво представлява
То е сладка и белезникава течност, която се съдържа в кокосовия орех преди узряването му. Впоследствие тази течност се втръвдява и образува бялата и твърда ядка на ореха. У нас се предлага консервирано в кутии.

Екзотика в кухнята

1.Тайландска кухня - скариди с кокосово мляко и ананас

Почистете, посолете и нарежете на кубчета 20 кралски скариди. Изпържете ги в 6 с.л. зехтин, докато се зачервят. Извадете ги и в същия тиган запържете нарязани на ситно 3 скилидки чесън, 3 стръка пресен лук, 2 червени чушки и 50 г кашу с нови 4 с.л. зехтин. Посолете и добавете 1/3 ч.ч. бяло вино, 1 ананас, нарязан на кубчета, 150 мл кокосово мляко и половин чаша вода. Върнете скаридите, щом закъкри. Сервирайте в издълбани половинки ананас.

2.Сгответе за 20 минути - риба с кокосово мляко

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете две филета бяла риба в пликче за печене. Добавете 200 мл. кокосово мляко, сока и настърганата кора от 1 лайм, подправка за риба и нарязана на ситно люта чушка. Запечатайте пликчето и печете 20 минути.

3. Замесете наан (азиатска питка)

Смесете 550г брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. захар и малко кориандър на прах. Добавете 400 мл кокосово мляко и замесете тесто. Оставете го на стайна температура, докато удвои размера си. Разделете на 6 части и разстелете до дебелина 0,5 см. Печете питките на 180 градуса, докато станат златисти.

4. Освежете се със сорбе

В метален съд сипете 400 мл кокосово мляко и 75 г захар и поставете на слаб огън, докато захарта се разтопи. Изстудете. Добавете 2-3 с.л. ликьор, за предпочитане с аромат на кокос, ванилия или ром. Замразете получената смес. Преди да сервирате, разбийте леда с блендер. Използвайте лъжица за сладолед, за да поставите сорбето в коктейлна чаша.

5. Кокосова панакота с кисело мляко

Разтопете 100 г захар в 400 мл кокосово мляко на леко загрят котлон. Свалете от котлона и добавете 400 мл. изцедено кисело мляко. Залейте 2 пликчета фин желатин в подходящ съд с около 100 мл студена вода, като бъркате до получаване на хомогенна смес. Оставете да набъбне за 10 минути, след което загрейте леко на водна баня, докато се превърне в прозрачна течност. След като се охлади до температурата на сместа от кисело и кокосово мляко, го изсипете в нея и разбъркайте. Тънкостта тук е да не пресечете топлия желатин, като го изсипете в по-хладното мляко. Готовата смес разсипете в отделни купички и изстудете в хладилник. Сервирайте с плодове според сезона и поръсете с кокосови стърготини по желание.

6. Индийска кухня - пилешко с канела, джинджифил и кокосово мляко

Запържете до златисто 6 пилешки бутчета. Извадете пилешкото от тигана и на негово място за кратко запържете 1 глава нарязан лук, 1 нарязана на ситно червена люта чушка, 1 ч.л. канела и 1 ч.л. джиндижил. Върнете пилешкото в тигана заедно с 200 г ситни пролетни картофи, 400 мл кокосово мляко, 150 мл бульон. Оставете да ври, докато картофите са готови.

7. Поглезете се с хавайски коктейл

Смесете 300г нарязан на едро ананас, 400 мл кокосово мляко, 200 мл бял ром и сока на 2 лайма (може и лимон) в блендер. Разбийте. Сервирайте в тясна висока чаша с лед.

8. Китайска кухня - свинско с кокосов мляко, нудълс и гъби

Запържете 200 г накълцано свинско месо, 1 ч.л. джиндифил, 2 нарязани на ситно скилидки чесън и сока от 1 лимон в тиган. Добавете 150 г нарязани на филийки гъби, оставете всичко да се запържи заедно за 1-2 минути, след което добавете 100 мл кокосово мляко, две супени лъжици соев сос и 2 пакетчета нудълс (полуготови оризови спагети), предварително накиснати в гореща вода. Оставете да се готви за още няколко минути.

9. Сладко изкушение - кокосови топчета в бял шоколад

Смесете в тиган 200 г кокосови стърготини, 400 мл кокосово мляко, 200 г кондензирано мляко и 225 г пудра захар. Варете всичко ,докато цялата течност се изпари. Разстелете сместа върху гладка повърхност и изчакайте да изстине. Напавете малки топчета и ги потопете в разтопен бял шоколад.

10. Впечатлете гостите си с нестандартна и езкотична кухня - тиквена супа с мента и кокосово мляко


500 г тиква се нарязва на кубчета и се сварява. Докато е още гореща, се пасира с 200 г захар, 200 мл кокосово мляко, 200 мл прясно мляко, пакетче ванилия и настърганата кора от 1 лайм. При поднасянето поръсете с нарязана на ситно мента.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)