сряда, ноември 25, 2009

Тайландска супа Том Ка Гай

Тайландската кухня като че ли се оказа най-упоритата ми кулинарна слабост. Тук предлагам една рецепта на разкошната супа Том Ка Гай, което в превод гласи нещо от сорта на "супа от пиле с галангал". Галангалът е коренче, разновидност на джинджифила, наричан е още син джинджифил и е много характерна съставка в тайландската кухня. За съжаление засега нямам успех в издирването му на българския пазар (открих единствено паста от галангал, но засега не съм я изпробвала). Но смея да твърдя, че дори и да бъде заместен с обикновения джинджифил, който вече се намира сравнително лесно, това не съсипва супата. Така или иначе, интернет пространството изобилства от рецепти на Том Ка Гай, различаващи се не само по начина на приготвяне, но и по самите съставки. Така че ако се откажем от мисълта, че ще докараме супата такава, както биха ни я сервирали в квартален ресторант в Банкок и импровизираме, все пак можем да се насладим на една вкусна екзотична супа, при това много лесна за приготвяне.

Необходими продукти:
(обикновено могат да се намерят в магазин "Пикадили")

500-700 гр. пилешки гърди
800 мл. (две кутии) кокосово мляко
300 гр. печурки
2 стръка праз
3 червени люти чушлета (чили)
1-3 чаени лъжици къри паста (жълта или зелена)
1 парче (3-4 см.) галгант или джинджифил
2-3 стръка лимонена трева
2-3 супени лъжици сок от лайм или лимон
няколко супени лъжици рибен сос
1-2 супени лъжици соев сос, светъл (може и без него)
няколко листенца пресен кориандър (и без него може)
200-300 гр. соеви кълнове (по желание)

Ето и самата рецепта:

1. Пилешките филенца се почистват от евентуални жили и тлъстини и се нарязват на лентички. Гъбите се почистват и нарязват на по-едро, пънчетата се махат ако са стари.

2. Празът се нарязва на по-едри кръгчета. Лютите чушлета се освобождават от семките и се нарязват на тънки полукръгчета. Вместо тях можете да ползвате и лют червен пипер. Лимонената трева се измива, най-външните листа се махат ако са стари и наранени, двата края се отрязват. Стръковете се понамачкват с плоското на ножа, за да пуснат след това повече аромат, и се нарязват на парченца от по 2-3 см. (лимонената трева не е много приятна за ядене, затова я оставям по-едра, та да може лесно да се отдели). Галангалът (или джинджифилът) се обелва и се нарязва на много тънки филийки.

3. В тенджера се загрява малко мазнина (ако намерите ползвайте гее иначе и обикновено олио ще свърши иделна работа). Празът леко се запържва, после се добавя къри пастата, чилито, галангалът (джинджифилът) и гъбите. Разбъркайте добре като внимавате да не изгорите къри пастата. После добавете малко вода и оставете да се задушава под капак няколко минути докато започне да ухае приятно. След това се добавят лимонената трева и кокосовото мляко. Не забравяйте добре да разклатите кутията преди да я отворите (ако млякото е много гъсто, сложете кутията за кратко в гореща вода). Добавете вода като използвате празните кутии от кокосово мляко. Количеството вода варира според гъстотата на използваното кокосово мляко и количеството продукти. Супата трябва да бъде плътна, така че не би трябвало да ви се налага да добавяте повече от литър, литър и половина вода. След няколко опита ще достигнете до идеалната за вкуса ви консистенция.

4. Сега добавете месото и оставете да къкри около 20 минути. 2-3 минути преди края можете да сложите и няколко шепи соеви кълнове. Това си е моя добавка към рецептата, но мисля, че няма да съжалявате. Махнете от огъня и добавете рибния и соевия сос, както и лимоновия сок и, ако имате, пресния кориандър. В тайландската кухня май не се ползва сол, така че варирайте количеството рибен и соев сос според вкуса ви. Оставете да престои няколко минути и... добър апетит!

Няма коментари: