Subscribe RSS

Tag-Archive for "тайландски напитки"

Енергийни напитки в Тайланд Jun 13

Разнообразието на енергийни напитки е огромно, повечето от които се пройзвеждат в Тайланд като има и доста по Японски лиценз. В Тайланд има верига от малки денонощни магазини “Seven eleven” (Американска верига) които са буквално на всяко кръстовище, в тях има щанд специялано за енергийни напитки като изборът е огромен и особено с такива които се срещат само в Тайланд, също и напитки от птиче гнездо които са и най-скъпи.
red_bull_thailand

Можеби повечето от вас не знаят, че най-известната енергийна напитка произлиза от Тайланд от която ми и доиде идеята да напиша тази статия. Това е “Red Bull”, напитката която завладя света толкова бързо, тя е и причината за най-богатият Тайландец със състояние 4 милярда долара.

redbull-thaiИсторията на Ред Бул започва през 1975 г. от Тайландския предприемач Chaleo Yoovidhya роден през 1932 г. и все още в отлично здраве. Познат е като бизнесмен притежаваш компанията“ TC Pharmaceuticals“ за енергийни напитки и част от частната болницата „Piyavate Hospital“. Бизнесменът не се показва в полезрението на медийте и живее скромно затова е и слабо известен.
Но причината за тази популерност на напитката по целият свят се дължи на Австрийския маркетингов специалист Dietrich Mateschitz занимаваш се с реклами предимно в спорта като Формила 1 и други мото-състезания.
Всичко е започнало през 1982 г.когато е посетил Тайланд, страдал е от „jet lag“ (Отпадналост redbull-ownerслед продължително пътуване с реактивен самолет) пробва местната напитка „Krating Daeng“(в превод от Тайски означава червен бик или както е извстна сега Red Bull от английски) почуствал се е много добре и освежен, предлага на собственика да направят съвместно производство с голяма рекламна кампания. Основават заедно компанията“ Red Bull GmbH“ като всеки инвестира по 500 000 долара, Chaleo Yoovidhya притежава 49% неговият син 2% и австриецът Dietrich Mateschitz 49%.
Производството на новия Ред Бул започва през 1987 г. но не толкова сладко като Тайския „Krating Daeng“, първата продукция се реализира в Унгария през 1992 г. в Щатите през 1997 г. а в Средния Изток през 2000 г. Главната ободрителна съставка в напитката е таурин, която се съдържа в повечето енергийни напитки. През 2009 година в Австрия откриват малки количества кокаин в Ред бул Кола, като се опитват да забранят напитката.
thai_red_bullТайландкия Ред Бул – „Krating Daeng“ е произлязал от рецептите на други две енергийни напитки, това са Японската „Lipovitan“ и Южно Кореиската „Bacchus-F“ които също могат да се намерят на местния пазар. Krating Daeng е малко по сладък от Ред Була продава се в малки 180мл бутилки по 10 Тайландски бата (33 бата=1$) , по улиците често можете да видите шофьори на таксита или строителни работници както и фермерите да пият тази напитка. Като не може да се виде в Европа поради проста причина, че цената на Ред Була е много висока. А ако си го купувате на стекове от някой супермаркет в Тайланд ще ви излезе още по евтин.

Има още няколко напитки които пройзлизат от същата компания и се рекламират постояно по red-bull-energy-drinks-thailandмедийте. Също така има такива които се рекламират които подобряват умствените възможности. В момента една от най-рекламираните напитки тук е: PEPTEIN Original Soy Peptide Drinks която казват подобрява умствените възможности. Пробвал съм ги, имат отвратителен горчив вкус и сигорно ти трябват дузина за да усетиш потенцяла на умствения си пакет. 🙂
peptein_original_soy_peptide_drinks_v0Това е Пептин, ако вашето дете се справя зле с учебния матерял трябва да му купите Пептин -45 бата малката и 90 бата голямата бутилка (за знание се плаща скъпо).

redbull-thai-ads А това е реклама на Тайландския Ред Бул -„Krating Daeng“ от седемдесете години. Тази толкова (по скоро) модерна енергийна напитка в Западния свят се е пиела от селяните в Тайланд от около 35 години.

bird_nest_thailand_drinkИма около 10 вида напитки в малки стъклени бърканчета които са направени от гнезда на птици, на вкус може да се каже, че са отвратителни, нещо като развален пилешки бульон но цента им е между 45-180 бата и казват, че много помага за здравето, като бързо въстановяване от болест (тук е популярно когато ходиш в болница при пациент на свиждане да купиш кошница с бурканчета от това питие- една кощница струва 1000-2000 бата) също така казват че ако го пиеш ще изглеждаш по млад, подобряват сексуалната издържливост. Това питие от птичи гнезда произхожда от Китай, и сигорно сте гледали научно популярен филм как събират гнездата на бедните птици по стръмни скали, това е лошо за птиците, защото след като им развалят гнездото те започват да правят ново и така постояно, затова има и сезони когато се оставят да имат поколения. Казват, че килограм от тези гнезда струва няколко хиляди долара. В Бангко в Китайския квартал може да се намери гнезда от птици но не в течно състояние за около 40000 бата – това са 1000 евро за малък пакет, а тези малките шотове започват от 50 бата което си е скъпо.

Има още една гама питиета които се наричат “beauty drink” или питиета за красота, които тук са много популярни, продават се в ботилки от около 200мл и съдържат различни храбителни добавки като коензим Q10 , гинко билоба, жен шен, колаген, фибри, или комбинация от витамин. Много от тези напитки се правят по Японски лиценз, както знаете Японската куня е една от най-здравословните в света, затова те отделят и голямо значение на напитките. Японците са и с най-дулголетния народ като средно статистическо число. Разнообразието от напитки с Японски зелен чай е огромно. Цената на тези напитки е средно 20 бата.
beauty_drinkТова са напитки за здраве и красота.

hang-original-foreplay-virgin

Има и такива за след препиване наречени “Hang over” -Махмурлук, в малки бутилки като съств имат някакви екстракти от билки.
d0bdd0b0d0bfd0b8d182d0bad0b8_d182d0b0d0b9d0bbd0b0d0bdd0b41

birdnest_drink

birds-nest-drink

Както виждате има голям избор от енергийни напитки като Ред Була Тайландците си го пият от седемдесете години и то на много по нормална цена в сравнение с Европа. Ако сте почитатели на Ред Бул, Тайланд е вашето място.