Тропически плодове в Тайланд

Тайланд е популярна като "земята на усмивките", "земята на жълтите одежди" и друга най-вероятна популярност на Тайланд е земя на тропическите плодове като място облагодетелствано с огромен брой на вкусни тропически и умерени плодове които варират от сезоните.

 



Rambutan (Ngaw)-Рамбутан
Атрактивен плод с червена кора покрита със зелени коси, рамбутана е възхитителен плод с бяло месесто месо. Тайландските са известни с техния приятно сладък вкус.

Rose Apple (Chomphu)-Розова ябълка
Розовата ябълка е с форма на камбана, с лъскава и годна за ядене кора която може да бъде зелена или розова. На вкус е хрупкав и леко кисел.

Sapodilla (La-Mut)-Саподила
Приличащ на малко манго соподилата се яде напълно узрял след обелване на на кората и на резени. Има червеникаво кафяво месо.

Banana (Kluay)-Банан
Над 20 различни вида се отглеждат в Тайланд. Това е многостранен плод използван в различни форми. Той може да бъде яден суров като млад и зелен, като зеленчук с ароматен сос, нарязан на ленти, сушен на слънце и пържен за лека закуска. Също така печен и накиснат в сироп, варен в кокосово мляко със сол и захар, варен в сироп, пушен в в тяхната кора или на резени с тесто и пържени.

Coconut (Ma-Phraw)-Кокосов орех
Достъпен през цялата година, кокосът може да се види в почти всяко Тайландско блюдо. Млякото е основна съставка в някой супи, където резени или настърган също е характерен за Тайландската кухня. Дори повече е използван в десерти като крем, бонбони, хрупкави ленти потопени в кафяв сироп и безброй други сладкиши.

Durian (Thurian)-Дурйан
Легендарният дурйан е прочут с неговият отличителен аромат. Той е като кралят на плодовете, рядък и скъп деликатес. Големият плод е с кремаво златен цвят на месото и бодлив отвън. Тайландският дурйан е известен с приятен и натрапчив вкус.

Mangoesstin (Mangkood)-Мангостин
Ябълковидният мангостин има наситено лилава кора. Неговата вътрешност съдържа 5-7 см сочно бяло месо като някой имат голямо семе по средата. Сегментите на месото са в тъмно розова сърцевина която се отстранява преди ядене. Има сладък освежителен вкус с незначителна киселост. Яде се суров или със салата.

Mango (Ma-Muang)-Манго
В Тайланд има повече от дузина видове на манго, разнообразието зависи от начина по който се ядът. Някой видове като светло жълти и по тъмни достигнал зрялост се сервират с влажен лепкав ориз и кокосово мляко. Други по-често се ядът комбинирани или със салата докато кората е още тъмно зелена и месото бяло. Някой манго може да бъде маринован.

Guava (Farang)-Гуава
Един от най-популярните плодове използван като лека закуска, може да бъде яден както зрял така и зелен потопен в сол и захар. Има два вида, обикновен с бяло месо или с ярко червено месо когато се обели.

Jackfruit (Khanun)-Джакфрут
Изглежда като голям пъпеш, този плод има сива кора и има множество семки с размер на гълъбово яйце и когато се изпече е като кестен. Плодът има силна миризма, но е жълт със сочен и сладък вкус. Той може да бъде яден суров, със сладолед или смесен с други плодове и кокосово мляко. Готвени семките му също могат да се намерят в много Тайландски блюда.

Jujube (Putsa)-Жужубе
Това е малък кръгъл плод който може да бъде яден суров. като плодов сок или изсушен. На вкус е леко кисел подобен на зелена ябълка.

Litchi (Lin-Chi)-Литчи
Друг плод които идва в различни форми. Litchi се яде обелен и обезкостен, месото има сладък вкус с леко киселеене. Кората може да е от тиквено жълт до тъмно червен.

Longan (Lam-Yai)-Лонган
Малък кафяв плод отглеждан в северен Тайланд. Накъдрената кора се отстранява и се разкрива бяло месо на плода с качества и сладост на Litchi. Яде се предимно свеж.

Langsat (Lang-Sat)-Лонгсат
Кожата на младия плод е зелена и преминава в жълт когато узрее. Неговата тънка кожа съдържа млечна и лепкава мъзга. Месото на плода е опушено бял а костилката зелена. Трябва да бъдете внимателни да не отхапете костилката защото е вкусът и е горчив.

Papaya (Ma-La-Gor)-Папая
 Дълъг жълт или оранжев плод който е утвърден в Тайландската кухня. Като най-много се използва в ароматната салата-"som tam където е на резени и смелен с сушени скариди, чесън и люти чушлета.

Pinapple (Sapparot)-Ананас
Ананасът се отглежда предимно по крайбрежието на Тайланд и сега Кралството е сред световните лидери по износ на консервиран ананас. Той може а бъде яден пресен или използван като съставна част в готвенето като в лютата супа наречена-Kaeng khua sapparot.

Pomelo (Som-o)-Помело
Тайландска версия на грейпфрут, въпреки че, е незначително по-голям и със сладък вкус. Има няколко разновидности, всеки с различно оцветяване на месото на плода от бледо жълто и оранжево до червено. Отвън е жълто-зелен.

Sugar apple (Noi-Na)-Захарна ябълка
Също познат като "custard"(яйчен крем, крем карамел) ябълка, с форма на сърце и покрит с бучковидна зелена кора и бяло месо със сладка миризма. В повечето случаи плодът може да се разцепи на две и сладкото месо на плода отвътре да се яде с лъжица. Използва се също като основа за сладолед.

Tamarind-Та Марин
Твърдото зелено месо на млад плод е много тръпчив, кисел и повечето се използва като съставка за добавка към ястия. Узрелите плодове са по сладки но все така чувствително кисели и могат да бъдат използвани в десерти и сладки напитки или дори направо ядени. В Тайланд са внимателно култивирани сладки сортове или със слабо кисел вкус специално за прясна консумация.

Water melon (Taeng-Mo)-Диня
Расте в повечето райони на Тайланд, динята е сладка и освежаваща, често се яде като се топи в сол. Сокът и често се използва като освежаваща напитка.

รักเธอ ประเทศไทย

Сезонни плодове

Относно сезоните, Тайландската овощна реколта може да бъде класифицирана в две групи. Първо е сезонен овощен посев които включва манго, дуриан, рамбутан, лонган, захарна ябълка, мангостин и личи. Втората група е целогодишната реколта която включва ананас, нанан, папая и джакфрут. Заради това свежите плодове присъстват на местните пазари всекидневно през цялата година.

Тай меню

 

Всъщност Банкок е измислен от две думи “Bang” и “Kok” означаващи "селище" или "област" на реката и "дива маслина" съответно. Това означава "селище на маслините" което в миналото просто е било едно селище с миризма на риба. Непривикнали, Тайландците нарекли тяхната столица"Krung Thep" което означава "Градът на ангелите".

Факти

Тайланд е рай за тези които обичат плодовете. Като цяло Тайландските плодове са сладки включително тези които са традиционно кисели като тамарин и сантол. Понеже овощната реколта в Тайланд е обилна през цялата година, те стават все по важен доход при износ за страната като през 1989 г. печалбата е 8,503.74 милиона бата от износа на пресни и обработени плодове например до близките страни- Хонконг, Сингапур, Япония които предпочитат Тайландското манго от любимия вид познат в Тайланд-“Nang Klang Wan”.